Tuesday, March 31, 2015
Resipi Sambal Kari Udang
Bahan-bahan:
1 kg udang dibuang kepala dan dibersihkan
1 labu bawang besar di hiris
2 tangkai lada merah di hiris
4 sudu besar rempah kari
1 biji tomato dipotong panjang
2 kpg asam gelugor
1 pokok daun bawang di potong 1 inci panjang
i pelepah daun kari
sedikit air
sedikit serbuk kunyit, garam dan gula
minyak untuk menggoreng
Bahan untuk dikisar:
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Caranya:
1. Udang digaul dengan garam dan gula. Kemudian digoreng sebentar. Angkat dan toskan.
2. Tumis daun kari. Masukkan bahan2 yang dikisar bersama serbuk kari. Masukkan sedikit air untuk menggelakkan kari dari hangus.
3. Apabila telah gareng, masukkan pula asam keping, garam dan gula.
4. Masukkan udang tadi, berserta tomato dan lada merah yang telah dihiris tadi.
5. Gaul rata dan boleh diangkat.
6. Sedap di makan dengan nasi panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)

finland says it can teach tourists to be happy cha...

cik pon bakal talak satu

nahas karak pemandu lori direman empat hari

raya gaya kita

berbuka 29 puasa soto lembu angah

hati hati dengan scam pengeluaran kwsp akaun 1 tak...

anda saksikan sendiri sikap peniaga di jalan tar

mykad madani memudahkan bantuan kerajaan menyejaht...

ada yang akan didedahkan lagi

environmental group criticises s gor for skipping ...

tak layan mengarut

Resepi Telur Bungkus Paling Menepati Selera Puas Hati Bila Isinya Lebih
No comments:
Post a Comment