Thursday, August 30, 2012

Kuah Kacang

Sejak akhir2 ni asyik teringin macam2.
Semalam kat opis ada p pantry pastu terbau rendang. Terus teringin nak makan rendang. Petang tu on the way balik je terus call mak tnya camne nak masak rendang.. Mak pun bagi la resipi dia.. Hehehe.. Excited nak balik masak ni..

Sebelum balik rumah singgah SOGO dulu untuk beli barang2.. Masa nak naik LRT balik baru teringat yang terlupa nak beli santan.. Aiya!.. Malas dah nak patah balik semata2 nak beli santan tu je.. Tukar fikir resipi lain la.. Xnak la masak rendang malam ni..

Fikir2.. Apa lagi yang boleh di masak dengan lengkuas dan serai yang aku dah beli ni..
Call mak lagi.. tanya camne nak masak kuah kacang.. Sedap gak ni kalau pekena cucur udang ngan kuah kacang.. Hehehehe.. Mak kata try tnya mak cik sebab kuah kacang dia sedap..


So, malam tu jadi la.. Kuah kacang yang x di plan ni... Hehehehe
Sedap! Walaupun 1st time buat..

(Gambar ikhsan google.com)

Resipi Kuah Kacang

Bahan2

1. Serai
2. Lengkuas
3. Bawang putih
4. Bawang merah
5. Cili kering
6. Kacang
7. Minyak, air asam jawa, garam, gula

Cara2
1. Kacang di goreng dan di blender.
2. Cili kering, Serai, Lengkuas, bawang putih, bawang merah di hiris. di goreng dan di blender dan masak beberapa minit.
3. Masukkan air asam jawa.
4. Masak sampai pecah minyak. Lepas tu masukkan kacang yang telah di blender tadi.
5. Kalau x cukup kuah boleh tambah air. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Siap!

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...