Saturday, August 16, 2014

Resipi Kentang Putar


Bahan-bahan ( 5 orang )

Bahan A untuk kentang putar

5 biji kentang dibuang kulit dan dipotong 4
Sedikit lada hitam(kalu nk pedas bubuh la lebih)
Garam secukup rasa
1 sudu susu pekat manis

Bahan B UNTUK SOS.
4 sudu besar tepung gandum
5 sudu besar mentega
Sedikit lada

Cara-cara

1. Rebus kentang sehingga empuk masuk kan garam sedikit.
2. Tos kan air dam lenyekkan, guna hand mixer putar kentang sehingga halus. Masuk kan lada hitam dan susu.
3. Kentang dah siap...untuk sos pulak..
4. Rebus bawang merah,lobak merah dan kiub ayam dalam 10 minit
5. Tos kan air rebusan td.
6. Masukkan mentega ke dlm kuali dgn api yg kecil,kemudian msk kan tepung gandum,kacau jgn bergentel
7. Masukkan air rebusan td bersama lada hitam,sos tiram dan beberapa titik kicap pekat. kacau2 dan dah siap

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...