(Image: Thq to google)
SOS CHEEZY WEDGES
BAHAN-BAHAN
1 1/2 marjerin @mentega
1 sudu besar tepung gandum
250ml susu segar
garam ( secukup rasa )
1/2 sudu teh serbuk cili ( kalau nak lebihkan sikit tak apa tapi kena pandai2 rasa takut terlebih pedas )
1/2 sudu teh serbuk lada putih ( yang ni pun sama juga )
3 keping keju
sedikit pewarna kuning telur untuk cantikkan lagi warna cheesy
Cairkan butter@marjerin, masukkan tepung gandum, kacau jgn bagi berketul, masukkan susu, masukkan serbuk cili, serbuk lada putih dan masukkan cheddar cheese… masak hingga kepekatan yang dikehendaki. Letak pewarna kuning telur untuk naikkan seri cheezy. Mula2 nampak je cair..tapi bila dah sejuk sket dia jadi kental.
NOTA:
mula-mula cairkan butter guna api dapur lepas tu masukkan tepung , kacau
cepat2 tak nak bagi berketul ... bila dah sebati tutup api , masukkan
susu, garam , serbuk lada putih, serbuk cili, keju dan masakkan secara
kaedah double boiler ... masak semua bahan -bahan ni dengan guna
kaedah double boiler .. iaitu dengan cara .. rebus air dalam periuk lain
... dan periuk yang digunakan untuk membuat sos ni letak ke atas periuk
satu lagi ... tak nak bagi ia jadi hangit .. kalau tak ia cepat hangit
kalau letak atas api tu .... kacau-kacau sampai la dia jadi pekat
sikit.. memang mula2 nampak cair .. nanti bila sejuk ia akan jadi pekat
sikit..... kalau terasa nak tambah garam tu boleh la tambah masa tengah
buat double boiler tu ... ya .. ok siap !!!!!
No comments:
Post a Comment