Friday, July 24, 2015

Resepi Samprit Paling Awesome

Copy-paste dari Page Dairi Seorang Amatur

Resepi samprit kali ni sy namakan SAMPRIT LAVENDER... resepi ni sama je dgn SAMPRIT DAHLIA dan SAMPRIT CARNATION... cuma di sini sy nk ketengahkn teknik pembuatan bunga LAVENDER yg sweet sgt... (rujuk gambar)

Sy ulang cetak omelan sy dulu, pd yg dh baca just scroll je laju2 okeh... tak yah baca dah sbb nnti korang gelakkn sy lg... Cuma ada bbrapa tips lg yg sy tambah sikit2...
Pd yg first time baca, sila baca dgn teliti yee... kiki emoticon

SAMPRIT LAVENDER
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

250g buttercup/anchor (1 bata)
1/4 cwn gula castor
1/2 cwn susu pekat manis
400g tepung jagung (1 paket)
1/4 cwn tepung castard
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit pewarna kesukaan

Cara2

1. Masukkn buttercup/anchor dn gula ke dlm mangkuk mixer. Pukul SEBATI je... Tak payah nk pukul smpai kembang semangkuk yee...

2. Masukkn susu dn esen vanilla. Pukul SEBATI.

3. Ayak tepung jagung bersama tepung kastard dn masukkn ke dlm adunan. Gaul dgn tangan hingga jd doh... dn doh ni SANGAT LEMBUT ye... Klau doh yg trhasil keras, maknanya smpai kt sini pun step dh tak betul... (pastikn sukatan betul)

4. Bahagikn doh kpd 2 bhgn. Biar 1 bhgn dgn wrna asal. Letakkn warna kesukaan dlm 1 bhgn lg... sentiasa ttp doh dgn kain lembab supaya doh x keras.

5. Masukkn doh ke dlm acuan dn blh lah di tekan ats dulang yg tlh d gris (rujuk gmbr utk tutorial bunga lavender)

6. Bakar suhu 160°c selama 15 - 20 mnt ikut kesesuaian oven masing2. Guna api ats dn bwh yee...

-----------------------------------------------

Nak mnta tolong, baca sampai habis resepi sblm tanya soalan... bulan puasa ni takut tak cukup kesabaran klau kena ulang jwb soalan yg sama 44 kali... heheee kiki emoticon Semua tips pn sy dah turunkan kt sini... Harap kita sama2 dpt berkongsi ilmu yee... mudah2an... amiinn

☆TIPS dan SOALAN2 yg biasa DITANYA... (sy jwb siap2 kt sini, so jgn tanya dh tau... Sila baca dgn nada yg penuh kasih syg yee... hehee)

SOALAN 1 : Kenapa pkai buttercup? Apa lg jenis mentega yg blh guna? Blh x pakai margerin biasa?
Jawapan : Blh pakai ANCHOR utk rasa yg lbh sedap. Kalau utk jual biasanya pkai buttercup sbb lbh murah dn rasanya masih sedap... DINASIHATKAN jgn pakai margerin biasa, nnti rasa dia lari.
Tips : Bila keluarkn butter dr peti ais, rehatkn di luar sekejap supaya buttr kita LEMBUT SIKIT (tp masih dlm suhu SEJUK) Kemudian br start pukul dgn gula...
JANGAN sesekali guna buttr yg dh mencair. Klau cair senang je, masukkn blk dlm peti sejuk smpai dia keras sikit baru guna.

SOALAN 2 : Dlm resepi x pakai telur? Kenapa?
Jawapan : Dlm resepi ni x pakai TELUR... saya ulang, TAK PAKAI TELUR... sbb telur akn menyebabkn kuih samprit jd sgt gebu dan lerai... samprit kita akn mengembang dn terpenyek bila dibakar dn hilanglah kelopak bunganya...

SOALAN 3 : Tak payah letak tepung gandum ke? Resepi lain guna tepung gandum.
Jawapan : Dlm resepi ni juga TAK PAKAI TEPUNG GANDUM. Kenapa? Dah mmg resepinya begitu... hehee... inilah yg dinamakn resepi, betul tak?
Tips : tepung gandum akn buatkn samprit keras bila sejuk... dn rasanya mcm tepung jee...

SOALAN 4 : Ada resepi pkai tepung kastard, ada resepi pkai tepung ubi... kenapa?
Fungsi tepung ubi atau kastard ni lbh kurang je... cuma sama, tp x serupa... hehee, mesti sis confuse dengarkn...
Okey... dlm adunan samprit seelok2nya ada samada tepung ubi atau kastard...
Tepung Kastard mmbantu MEMEGANG dn meneguhkan kelopak bunga samprit... dn bila guna kastard, samprit akn jd RANGUP diluar gebu di dlm...
Tepung ubi juga, berperanan MEMEGANG adunan samprit agar tak lerai... tp samprit tk rangup sgt... dn kelopak ttp akn kembang juga sikit... Pd yg suka samprit yg GEBUS gedebas, resepi tepung ubi mmg sesuai...

SOALAN 5 : Susahnya nk tekan samprit. Nk patah jari rasanya, nk buat mcmana ye?
Jawapan : Sebaik sj doh siap diadun, SEGERA tekan guna acuan ketika doh masih lembut. Klau lmbt, kompom adunan akn mula mengeras...
Tips : Sentiasa ttup doh dgn tuala lembab supaya x cepat keras. Adunan mudah mengeras klau trdedah pd angin. Klau doh keras dn susah nk tekan, blh masukkn 1 - 2 sudu susu full cream (susu kotak) dan uli sebati.

SOALAN 6 : Kenapa samprit saya jd kembang, kelopak jatuh, terpenyek bunganya bila dh bakar?
Jawapan : REHATkn dulu samprit yg dh ditekan. Jgn trs bakar. Saya akan biarkn bwh kipas utk 1/2 jam hingga 1 jam sblm dibakar.... biar dia rehat lama2 pon xpe... lg lama samprit kita trdedah pd angin, ia akn jd lbh keras dn kelopak bunga samprit kita nnti akn lbh 'TEGUH'... xde la kelopaknya terpenyek bila dibakar. Tp jgn risau... bila dh dibakar nnti, samprit kita akn jd rangup, gebu dn cair dlm mulut.
Klau nk samprit kita cantik, kena la maintain saiz sentiasa yee...

SOALAN 7 : Dah ikut tips di ats tp samprit sy ttp kembang lps dibakar. Macam mana ye?
Jawapan : Kalau setakat kembang sikit tu biasa la sis... Sy buat pn kembang gak sikit.
7a : Mungkin sis pukul buttr dn gula hingga KEMBANG sdgkn dlm resepi suruh pukul SEBATI sj... jgn OVERBEAT... dn jgn pula kedekut sgt pukul smpai buttr dn gula tk sempat nk sebati... pun akn mengundang masalah nnti...
7b : Tapi mungkin juga ada masalah dgn SUHU masa bakar.
Cuba fahami karenah OVEN masing2... klau sblm ni sis pkai suhu 160 tp samprit masih kembang, cuba kurangkn ke 150 dn tambah masa mmbakar lg 5 mnt...
Klau sblm ni sis menggunakan rak yg bwh, kali ni cuba gunakan rak tgh oven tu...

SOALAN 8 : Saya xde acuan macam tu. Blh guna acuan lain?
Jawapan : Boleh je sis, sbb acuan x mmpengaruhi rasa... cuma mmpengaruhi mata jee... Sy guna acuan ni sbb mmbentuk kelopak yg cantik. Tiada paksaan nk guna acuan apa sekalipun.
Acuan ni sy beli kt kdai brg2 kek. Kat pasaraya sy x pasti ada ke tak.

SOALAN 9 : Ada antara bahan2 ni yg sy x ada... blh tak sy ganti? Sy taknak guna susu, nk guna gula sj... Sy xde tepung castard, sy ganti dgn tepung lain?
JAwapan : Soalan nk minta menderhaka pd resepi ni yg paling sy lemah nie... hahaaa kiki emoticon
Jawab sy senang je.... Kalau x cukup brg, jgn buat! Pegi beli brg dulu...
Klau x suka itu, x suka ini dn nk ganti dgn bhn lain... jwbnya senang, cari resepi lain jgn guna resepi ni... (Hahaaa bahayanya sbb sy dh gelak sorang2 ni ^_^)

Fuhh... ok.. itu smua tips dn rahsia2 saya menyamprit... dn saya dh turunkn smuanya buat sis2 trsayang... Sorry panjang plak sy berleter...
Yg penting nk buat apa pon kena ikhlas dn penuh kasih sayang... hehee...
Saya halalkn pd yg sudi nk share resepi ni... jom share rmai2...

Selamat mencuba...





Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...