Saturday, July 2, 2016

Minuman Selepas Period

Perkongsian dari FB Nurul Diana
haritu dah share dah . tp ramai dok tnya lagi
kali ni share details lengkap kit .

BAHAN2
halia ( anggaran besar ibu jari )
kunyit ( anggaran besar ibu jari )
serai ( dua batang )
daun pandan (2 helai )
gula batu atau madu ( ikut tekak )
air 3 cawan
tambahan jika perlu :::
:::: sireh ( 2 helai ) jika anda mengalami masalah keputihan
::::: manjakani ( 1biji ) utk merapatkan bahagian bawah : tidak sesuai utk anak dara
===============
basuh bahan dan rebus semua bahan
3 cawan air hingga jd 1 cawan air
tak perlu di potong / di hiris ( kalau nak hiris pun terpulang )
selepas air dah kering mjd 1 cawan tutup api minum ketika suam ( tak perlu di blend )
kelbehan minuman ni
menbersihkan rahim selepas period
mengeluarkan angin
anti kanser
memecahkan lemak2
mengurangkan masalah bau badan
kalau ada masalah kemaluan berbau pun elok minum ni
🏼 🏼minum sebulan sekali selepas period saja
# boleh di minum oleh anak dara . mak dara
ibu nyusu ( ikut kesesuaian bayi )
tidak sesuai utk IBU MENGANDUNG
===
SEDAP KE ?? rasa apa ?
🏼 tak rasa apa2 malah air ni wangi ( sbb sesuai utk bau badan ) ada gula batu di jamin tak pahit tp halia jgn lbeh2 nnt rasa pedas lak
jika anda tambah manjakani SUMPAH PAHIT GILA
kalau tak tambah ok je
-------
boleh amalkan if period tak teratur .tapi SEBULAN SEKALI SAJA uolss jgn nak buat bnyk kali ye dlm sbulan. minuman ni mmang utk sebulan sekali saja.. Sebab penggunaan manjakani, sireh , kunyit yg berlebihan akan menyebabkan cepat putus haid. Dlm erti kata lain cepat monopous. Umur 40an da monopous. Xnak yeeee ,, petua ni elok utk badan..tp kalau lbehan efek bdan lak.sama mcm ubat
======
pendapat peribadi

dah 3bulan amal minum ni . mmang bdan rasa ringan , sendawa besar . bau badan pun berkurang . rasa sihat je
aku mmang suka amal benda mcm ni lbeh percaya cara lama dri ubat2 kalau libatkan dalaman .

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...