Friday, July 1, 2016

Petua Sakit Tekak

Punca sakit tekak itu berbeza-beza, tapi kerap disebabkan oleh jangkitan kuman atau alahan. Bila Anda tidak mahu menemui doktor kerana menganggap masalah ini boleh diubati dengan mudah, maka Kasih Petua akan kongsikan petua hilangkan sakit tekak dengan ubat semula jadi, bukan ubat batuk pada umumnya.

1. Air dan Garam
Panduan:
Sediakan satu gelas air suam.
Campurkan ¼ susu teh garam ke dalam gelas, aduk.
Gunakan untuk berkumur.
Bila ada, Anda boleh memberi satu sudu makan Listerine untuk menyokong pembunuhan kuman.

Jangan pakai air sejuk sebab tidak berkesan hasilnya. Lebih baik gunakan air hangat. Air garam hangat mampu melegakan sakit tekak dengan cara kerja menghapuskan dan meneutralkan asid di tekak, mengurangkan rasa terbakar dan kesakitan pada tekak, serta mempercepat proses penyembuhan saluran tekak. Ingat, ramuan ini cukup dijadikan ubat kumur, bukan diminum (ditelan).

2. Air Putih
Air menjadi sumber kehidupan, Anda pasti setuju itu. Kekurangan cecair di dalam badan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti tekak menjadi kering dan berhujung sakit. Salah satu ubat sakit tekak semulajadi yang murah dan boleh didapati di mana saja adalah air mineral. Air akan membantu mencairkan kahak dalam tekak, serta membuat mukosa atau dinding saluran tekak sentiasa lembap.

3. Air dan Limau
Ubat sakit tekak berkesan:
Ambil air masak sebanyak satu gelas.
Peras buah limau, lalu ambil air perasan sebanyak satu sudu makan.
Minum ramuan tersebut sehingga keadaan radang pada tekak boleh reda.

Limau boleh dipakai untuk memberi kesegaran pada tekak. Di dalamnya terdapat kandungan astringen yang diperbincangkan boleh menjadi petua hilangkan sakit tekak dan hilang suara semulajadi. Khabarnya pun limau boleh menjadi lawan bagi kuman-kuman yang bersemayam di dalam tekak.

4. Teh Hangat
Cara hilangkan sakit tekak semulajadi lain yang boleh Anda cuba yakni meminum teh hangat. Teh mempunyai antioksida yang boleh menyokong tubuh untuk memberi perlawanan terhadap jangkitan dan keadaan keradangan yang menyebabkan sakit pada tekak. Anda boleh menambah perasan lemon dan madu ke dalam teh hangat untuk meningkatkan khasiatnya dalam melegakan sakit tekak.

5. Madu
Pada madu yang berasa manis ini terkandung sifat anti-bakteria, anti-virus, dan anti-kulat yang boleh bertindak melawan jangkitan kuman penyebab sakit tekak. Ini hanya maklumat lebih lanjut dari mata sebelumnya. Anda boleh makan madu dengan air suam ataupun dicampur teh.

6. Air Cengkih (Ulas)
Ulas merupakan bahan rempah yang boleh dipakai untuk merawat sakit tekak. Pembuatannya mudah sekali, seperti ini:
Sediakan 1 - 3 sudu teh serbuk cengkih.
Masukkan ke dalam satu gelas air matang, aduk.
Pakai untuk berkumur beberapa kali.

Ulas bersifat antibakteria dan anti-inflamasi yang boleh mengatasi keadaan kurang menyenangkan pada saluran tekak.

7. Sup Ayam
Pada petua atasi sakit tekak dan batuk pun, sup ayam adalah makanan yang disyorkan untuk mengubati batuk. Ternyata, ini juga sesuai buat pesakit sakit tekak. Pada bahagian kuah sup ayam terkandung natrium yang boleh melegakan radang tekak. Bila Anda penyuka sup ayam, pasti ini merupakan good news.

Apabila semua petua hilangkan sakit tekak di atas tidak berjaya, maka sebaiknya Anda menemui doktor agar mendapat pengendalian lebih eksklusif.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...