Monday, November 3, 2014

Cara nak detect Scammer atau Penipu Online


Assalamualaikum..

Saya nak sharekan tips untuk sesapa yang masih baru dalam dunia alam maya ni yer..
Cara nak detect Scammer atau Penipu Online..

Baru je tadi.. Housemate saya cakap ada kawan dia kena tipu pasal sewa rumah..
Ermm... camne yer boleh jadi camni?

Untuk elakkan la benda-benda macam ni berlaku..
Sebelum nak transfer duit kepada sesapa kat alam maya ni..
Apa kata korang taip dulu nama orang tu kat Google..
Untuk check nama dia bersih ke tak kat Google..
Macam kes yang housemate kena ni.. Nama dia Anis Hidayah. Website ibilik.com.

Jadi.. Korang pergi taip www.google.com.my
Dalam kotak carian tu taip je lah.. Anis Hidayah ibilik.
Tekan enter..
Wah!!

Dapat x?
Pompuan ni start makan duit haram sejak May 2014.. Nauzubillah..
Kalau taip nama dia saja pun dapat..
Cuma kena rajin scroll dan baca je..

Pesanan untuk sesapa yang dah kena tipu tu..
Jangan malu-malu buat entry banyak-banyak kasi dorang penipu-penipu ni femes..

Yang ni kes lain..
Nurul Ain Bt Adam Ada search kat Google.. Tapi x jumpa..
Agaknya sebab dia femes kat Facebook je kot.. Dekat RM20K jugak..
Ermm..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...