Saturday, December 22, 2012

Gulai lemak daging dengan rebung masam

Tau ke rebung masam? Ktorg panggil rebung masam tapi ada gak yang panggil jeruk rebung. Memang feveret famili ktorg ni kalau rebung ni di buat gu;ai dengan daging yang berlemak. Memang menu yang tak menyihatkan tapi memang menyelerakan.. Heheheh...

Kat bawah ni aku sertakan resipi sebagai rujukkan..

Gulai lemak daging dengan rebung masam.

Bahan2

Daging
Rebung masam
Kerisik
Rempah kari daging
Santan
Garam

Bahan untuk di tumis
Minyak
Bawang putih
Bawang merah
Bunga cengkih
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Daun kari

Cara2

1. Rempah kari daging di gaul dengan sedikit air dan di gaul pula dengan daging. Ketepikan.
2. Tumbuk bawang putih dengan bawang merah.
3. Panaskan minyak. Tumis bahan2 yang hendak di tumis hingga naik bau.
4. Masukkan daging dan rebung yang telah di potong bulat2.
5. Masukkan kerisik.
6. Masak hingga daging lembut.
9. Masukkan santan, garam secukup rasa.
10. Masak sehingga mendidih.

Tima kasih kepada mak aku yang sudi masak dan tima kasih jugak kepada ayah yang sudi hantar kat wad hari ni..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...