Thursday, December 13, 2012

Placenta Previa


 Hari ni bila masuk je meeting dorang pakat tnya..
"Bila due?" Agaknya sebab perut aku ni dah nampak besar sangat kot?
"Lambat lagi. Tahun depan tapi minggu depan I dah start cuti tau."
"Nape?"
"Sebab Placenta Previa"

Apa sebenarnya Placenta Previa ni?
Apa yang aku faham dari apa yang doktor cite kat aku la kan..
Placenta previa ni ialah keadaan di mana uri baby berada kat bawah.
Uri ni la yang bekalkan makanan dan oksigen untuk baby.
Ada beberapa jenis Placenta Previa ni. Type 1, Type 2, Type 3 dan Type 4.
Type 3 & 4 tu paling bahaya la. Sebab dia menutupi hampir keseluruhan saluran vagina kita iaitu saluran untuk kita deliver baby nanti.
Type 2 plak x bahaya sangat sebab dia cuma menutupi separuh je. Tapi tetap berisiko untuk berlaku pendarahan dan x boleh deliver baby secara normal.
Type 1 plak doktor cakap ok lagi kalau nak deliver normal.

Bagi kes aku ni kat Type 2.
Doktor cakap aku kena masuk wad. Kalau berlaku pendarahan mungkin aku kena operate awal. Tapi doktor akan berusaha la tunggu sket supaya kandungan aku ni mencecah minggu yang ke 38.

Untuk maklumat lebih lanjut pasal Placenta Previa boleh refer sini:-
http://www.babycenter.com.my/a1037916/plasenta-previa


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...