Thursday, October 13, 2011

Tips melajukan computer anda


Semalam masa tengah online, baru perasan. Laptop ni slow giler.
Bermula la acara mengemas laptop.. Hehehe

Sekarang nak bagi la sket tips & cara-cara nak mengemas laptop ni.
Jom!




a. Kalau korang rasa komputer korang tu slow giler. Adalah di syorkan supaya korang check kat task manager. Nak pi task manager korang kena tekan button Ctrl + Alt + Del pastu amik Start Task Manager.

b. Refer gambar kat bawah ni. Camni la rupa dia Task Manager. Korang klik kat Performance tab.
Aku x bape tau sangat bab2 nak explain ni. Sorry ek:-

(1.) Yang ni untuk CPU Usage. Nak tau banyak mana dah kegunaan CPU kita.
Semalam masa komputer aku slow, dalam bahagian No (1) tu percent dia jadi 100%.
Kat No (2) tu mesti la graf dia tinggi2..

(2.) Yang ni plak Memory Usage. Nak tau banyak mana dah kegunaan Memory kita. Mcm laptop ni cuma ada 2GB Memory sebab tu dia display 1.36 GB jer.
Bahagian ni kalau nak bagi laju kena upgrade RAM je la. Lain2 cara xde dah. hehehe

 Sekarang aku nak ajar korang camne nak fix kalau Bahagian No (1) tu dah jadi 100%. Kalau CPU Usage korang x sampai 100% pun boleh cuba jugak.

c. Perkara  yang mesti korang buat ialah, jangan letak banyak2 sangat fail dan shotcuts kat Desktop.

d. Kalau laptop korang tu ada banyak partition cuba asingkan antara System/Program & Data data yang korang nak simpan. Cth:- Kalau untuk System/program cuba guna C. Yang lain save dalam D/E/F etc..

e. 1 lagi sebab komputer jadi slow sebab ada bnyak sangat Program tengah running kat background. Camne korang nak tau ada Program running ke x. Ni dia caranya:-

- Klik Start 
- Dalam ruang Search Program And Files taip je run
- Dalam popup run tu taip msconfig untuk check System Configuration

f. Refer gambar kat bawah untuk rupa System Configuration. Korang kena klik kat Startup.

Cuba tengok, banyak mana Program yang dah korang check (tick)?
Sume program tu la yang akan run setiap kali korang start komputer korang.

So, kalau nak tick pun. Pastikan la Program tu memang perlu. Kalau yang x perlu tu xyah la nak tick.
Tu je lah tips kali ni.
Terima kasih sebab sudi baca tips yang x seberapa ni.



















Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...